Inhoudsopgave
Forensisch onderzoek naar brokstukken in
Gilze-Rijen
Elf containers, helemaal volgestouwd met restanten van de gecrashte MH17. Dat is de spreekwoordelijke hooiberg, die de forensische onderzoekers op vliegbasis Gilze-Rijen
helemaal doorzoeken. Daarnaast zijn er zware vliegtuigonderdelen, soms wel van 6000 kilo. Alles gaat minstens vijf keer door hun handen om cruciale bewijsstukken te vinden. In de militaire hangar wordt monnikenwerk verricht, maar ook gewerkt met kraanwagens en heftrucks.
LEES VERDER
Field Office in Kiev
Een ongelooflijke berg onderzoeksmateriaal, verschillende rechtssystemen en aanvankelijk ook onbekendheid met elkaar. De Australische en Nederlandse leiders van het Field Office in Kiev wisten onderling en met Oekraïne toch een goede verstandhouding op te bouwen. Samen doen ze er alles aan om het onderzoek naar de
MH17-crash optimaal uit te voeren.
LEES VERDER
juni 2016
Grondmonsters verzamelen in betwist gebied
Hoe doe je strafrechtelijk onderzoek in een betwiste grensregio, waar vrijwel dagelijks vuurgevechten plaatsvinden? Onderzoeksleider Daan Noort van de Koninklijke Marechaussee vertelt over de missie naar Oost-Oekraïne, waar onder meer grondmonsters verzameld werden op de vermeende lanceerlocaties. Het lukte de missie uiteindelijk om toegang te krijgen tot de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, maar de regio Luhansk bleef gesloten.
LEES VERDER
Onderzoek naar het gebruikte wapensysteem
Handzame, toegankelijke en vooral betrouwbare informatie vinden over een raketsysteem betekent een mega-inspanning. Eén bron is bovendien geen bron, dus dat is valideren, valideren en nog eens valideren. Rechercheurs zetten alles op alles om toch het benodigde bewijsmateriaal te vinden.
LEES VERDER
Vijf landen, één onderzoek
Vijf landen die gezamenlijk onderzoek doen:
dat betekent verschillen in taal, cultuur en rechtssystemen. In het Joint Investigation
Team (JIT) lossen Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne praktische problemen
over bijvoorbeeld opsporingsverzoeken en informatie-uitwisseling op. Al blijven er genoeg complexe zaken over.
LEES VERDER
Rechtshulpverzoeken aan achttien landen
Politiemensen mogen niet zonder toestemming van een land in dat land mensen spreken, laat staan officieel verhoren. Dat geldt voor alle opsporingshandelingen. De bevoegdheid van de Nederlandse politie houdt op bij de landsgrens. Om toch in een ander land onderzoek te kunnen doen zijn rechtshulpverzoeken noodzakelijk. Nederland heeft inmiddels aan achttien landen dergelijke rechtshulpverzoeken gedaan.
LEES VERDER